Над 500 участници събра двадесетото издание на „Слънце иде…“

Над 500 участници събра двадесетото издание на „Слънце иде…“

Над 500 участници от 30 състава от цялата страната се включиха в двадесетото издание на националния детски фолклорен фестивал „Слънце иде…“  в радомирското село Дрен.

Фестът, превърнал се празник за малките певци и танцьори, техните ръководители десетките годни откри кметът на Радомир Пламен Алексиев. Той припомни че вече две десетилетия в края на юни паркът в селото се зарежда със специална енергия, на мястото си дават среща младостта и талантът. Алексиев изрази радостта си, че има толкова хора, които пазят традициите и фолклора и успяват да ги предадат на най- малките.  „Щастлив съм в тези тежки времена да бъдем заедно с толкова млади хора на това толкова дълго чакано събитие, което е неизменна част от културния календар на община Радомир.“, каза в своето приветствие Пламен Алексиев.

Изпълненията на участниците във фестивала бяха оценявани от тричленно жури, а началото на изпълненията дадоха „Майсторите на танца“, които бяха впечатляващи и за зрителите, и за малките изпълнители. Фестивалът се провежда под егидата на кмета на кмета на общината Пламен Алексиев и Министерство на културата. Кметът на Дрен Пламен Рударски обяви, че среща пълната подкрепа на Пламен Алексиев за проектите си, включително и за този фестивал. „Селото ни е живо, много хора искат да си купят къщи, имаме училище, предстои да отворим и детската градина. В Центъра за настаняване от семеен тип се грижим за деца от проблемни семейства. Мога да кажа, че нищо не им липсва благодарение и на кмета Пламен Алексиев. Той им осигури компютри. Работя отлично с него, късметлия съм. Имаме няколко нови детски площадки, успяхме да подменим водопровод, очакваме да се ремонтира една от основните улици. Срещам пълно разбиране. Само споменах, че читалището ни е лошо в състояние и веднага се предприеха действия.

То беше основно ремонтирано, санирано, смени се дограмата. В момента е уютно и си правим сбирки там. Има страхотна сцена, залата също е прекрасна. Подредили сме и етнографска изложба.“, разказа кметът на селото, което кипеше от живот.

И във фестивалния ден паркът гъмжеше от хора, край зелените площи търговци бяха подредили пъстри сергии. Изделия  от дърво, вълна и керамика събираха погледите.

Началото на детския фестивал „Слънце иде” в с. Дрен е през 2001 година със спечелен проект по програма на Национален фонд „Култура”. Фестивалът има състезателен характер и се провежда ежегодно в края на месец юни. От 2007 година той е с международно участие. Заради пандемията тази година за пръв път няма чуждестранни участници, по-малък бе и броят на съставите и индивидуалните участници във форума.

Въпреки извънредните обстоятелства интересът към него бе изключителен. А най- възрастният гост на празника беше 102- годишният Сарафко Ивчев. Присъдени бяха награди на най-добрите певци и танцьори, а председателят на журито Цветана Манева заяви, че всички участници са били подготвени на изключително високо ниво и е било много трудно да се прецени кои са били най-добрите.