Зам.министър Георги Събев се срещна със земеделски производители в Перник

Зам.министър Георги Събев се срещна със земеделски производители в Перник

За да се помогне на производителите в планинските региони, в страната ни е въведен незадължителен термин за качество „планински продукт“, съобщи в Перник заместник-министърът на земеделието Георги Събев. Според него планинските райони са с по-трудни, по-екстремни климатични условия. По-често има застудявания и вали, снежната покривка се задържа по-дълго, особено на по-голяма надморска височина. Това ограничава продуктовото разнообразие в сравнение с производството в равнинните региони, отбеляза Събев. Според него идеята на термина е върху крайни продукти да се използва еднотипно означение и на тази база производителите да се открояват на пазара.

Към 2019г. България става петата страна в ЕС, която въвежда означението „планински продукт“, каза Събев. Той съществува още в Италия, Франция, Австрия, Румъния. В Чехия, Словения и Португалия се правят опити, допълни заместник-министърът. Той уточни, че ние имаме национално законодателство в тази посока.

Процедурата за регистрация е безплатна, уточни експертът от Министерство на земеделието Иванка Статкова. По думите й понятието обхваща продукти, добити от животни, чието производство се извършва в планински райони, както и продукти, произведени от животни, отглеждани в планински райони и преработени животински такива. Билки, плодове, зеленчуци, преработени растителни продукти също могат да бъдат обозначени като планински, когато растенията са отгледани в райони с по-голяма надморска височина. В списъка попадат и пчелни продукти, ако пчелите са събирали нектар и полен само в планински райони.

Георги Събев присъства на среща със селскостопански производители в Перник. Заместник-министърът обсъди с тях използването на термина за качество „планински продукт“ и включването на пернишките производители към тематичния национален регистър