Днес са Петрови заговезни

Днес са Петрови заговезни

Днес Българската православна църква чества Всички светии. Почитат се светците като верни служители на Бог и техните дела, извършени за неговата слава и с помощта на неговата благодат.

Празникът се пада всяка година на различна дата през юни, като обичаят е да се отбелязва на първата неделя след Петдесетница.

Отците на Църквата са установили този празник по три причини.

Първо – да ни посочат плодовете, с които слизането на Светия Дух е изпълнило  нетленната действителност.

Второ – да ни напомнят, че има много герои на християнската вяра, които със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са овенчани от Него с „венеца на славата”, но са останали безименни и неизвестни за света.

И трето – да се съберат всички светии в един ден, за да се знае, че те са живели и просияли със силата на Спасителя Иисус Христос и че са се подвизавали на едно и също поприще на добродетелта.

Българският народ нарича днешния празник Петрови или Апостолски заговезни. В този ден се заговява с яйца, месо, мляко и сирене. Според обичая от утре започва пост, с който се отдава почит на светите апостоли Петър и Павел. Той продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден.

В Древен Рим на днешния ден празнували Естес (Лято), като чествали едноименната богиня на лятото.

Днес имен ден имат всички с имената Панайот, Панталей, Панталеймон, Панталея, Панчо. Те са производни на гръцката дума „panagiotes”, която означава „всесвети”.