Брезник посрещна много гости на събора „Видовден“

Брезник посрещна много гости на събора „Видовден“

Временна организация на движението на моторни превозни средства бе създадена в Брезник  във връзка с провеждането на тазгодишното издание на Граовския събор “Видовден”. Автомобилите не можеха да преминават през централния градски площад и улиците до кръстовището при Градската в Брезник, а посетителите на Граовския събор “Видовден” можеха да се разхождат необезпокоявани по улиците и да разглеждат какво предлагат десетките търговци със сергии.

От Агенция “Пътна инфраструктура” бяха оповестили и обходен маршрут за преминаването на моторни превозни средства.

Събитията, свързани със събора на Брезник, стартираха още в петък. Граовският събор “Видовден” започна с детски пленер на открито пред музея в Брезник. И през трите дни в центъра на града десетки търговци бяха разпънали сергии и шатри, предлагайки голямо разнообразие на стоки – от хранителни до сувенири и предмети за бита.  

Обичайно улиците с търговци се изпълниха с хора още вечерта на откриването на Граовския събор “Видовден”, а потокът не намаля и през следващите два дни. Ансамбъл “Чинари” и трио “Българина” откриха празника.

На изключителен интерес се радваше и първото по рода си събитие в региона – уникалното фермерско тържище, което събра на едно място малки и средни местни земеделци, животновъди и занаятчии, които предлагаха своите продукти и услуги на гостите от околните градове и села.

Фермерският пазар бе организиран от Регионалния младежки център в Брезник и Центъра за развитие на устойчиви общности. Инициаторите информират, че това е първото от поредицата фермерски тържища, които ще бъдат организирани и в останалите общини в областта. Пазарът бе открит в двора на бившата Гимназия по селско стопанство под името „Западно фермерско тържище“. Участниците предлагаха млечни продукти и месни деликатеси, екологичен мед, биоплодове и зеленчуци, автентични ястия, грънчарски произведения по традиционната технология на бусинските майстори и други стоки, информира Милен Миланов от екипа на Младежкия център.

В тържището участваха както производители от Пернишко, така и от Кюстендилско. Тържището в Брезник е част от дейностите по международен проект „Младежта в действие“. Водещ партньор по проекта е Хърватия. В него участват още България, Испания и Румъния.