Подготвят закон срещу политическата дейност в училище

Подготвят закон срещу политическата дейност в училище

Подготвят закон срещу политическата дейност в училище. Проектът е публикуван за обществено обсъждане от Министерството на образованието и науката

В системата на предучилищното и училищното образование се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност. При изпълнение на своите функции педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и забраната за политическа дейност важат също за началниците и служителите в регионалните управления на образованието /РУО/.

Това е записано в проект за изменение и допълнение в Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/, публикуван от Министерството на образованието и науката /МОН/ за обществено обсъждане днес. С тези промени системата на средното образование се деполитизира със закон, съобщи пресцентърът на МОН.

Предложението на МОН е провокирано от множество случаи, при които служители от РУО в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании за различните видове избори, включително и в качеството им на кандидати от името на партии и коалиции. В системата на предучилищното и училищното образование, която следва да е неполитическа и надпартийна, са създадени видими зависимости от политическо и партийно естество. Подобни дейности могат да изместят професионалното и експертно начало при назначенията и управлението на образователната система и да доведат до недопустимо политическо влияние върху учителите и учениците, се посочва в мотивите към проекта.

Целта на измененията е високата експертиза и професионализъм да се издигнат в основни принципи на системата, отбелязват от МОН.

Проектът за законовата поправка е публикуван в сайта на Министерството на образованието и науката.