Вторият Балкански форум на главните прокурори: Натискът срещу независимостта на прокуратурата е недопустим

Вторият Балкански форум на главните прокурори: Натискът срещу независимостта на прокуратурата е недопустим

Натискът срещу независимостта на прокурорите е недопустим. Особено този, който идва от политиците. Това е един от изводите от провелата се дискусия в рамките на Втория работен форум на главните прокурори на Балканските държави под надслов „Ролята на прокуратурата за утвърждаване на върховенството на закона“, който се провежда в София.

Ефективната прокуратурата е най-голямата гаранция за върховенството на правото, доверието в институциите и просперираща икономика, смятат държавните обвинители от региона, съобщиха от българската прокуратура.

Акцент в разговорите бе поставен и върху ползите от демонстрираното през последните години ефективно взаимодействие между прокуратурите от Балканския полуостров, което има основно значение за ефективността на националните съдебни системи.

Главният прокурор Иван Гешев откри Втория работен форум на главните прокурори от Балканските държави с думите: „Най-доброто оръжие е личният професионален контакт между колеги прокурори, което прави по-ефективна нашата работа в борбата с престъпността“. Българският главен прокурор изрази увереност, че споделянето на най-добрите практики от работата на отделните национални прокуратури, „ще бъде изключително полезно при намирането на възможните решения и справяне с предизвикателствата за постигането на все по-високи резултати в борбата с престъпността и особено с трансграничната престъпност“.

Иван Гешев пожела на участниците във форума да продължат утвърждаването на авторитета, приноса и постиженията на гилдията в целия регион, като защитават и принципите на правото и независимостта на професията.

Участие във форума в гр. София взимат главният прокурор на Република Турция Бекир Шахин, главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески, главният прокурор на Република Албания Олсиан Чела, първият зам.-главен прокурор на Румъния Богдан Лику, зам.-главният прокурор и ръководител на специализирания отдел за военни престъпления на Босна и Херцеговина Миланко Каянич. Свои изказвания направиха представители на прокуратурите на Черна гора, Сърбия, Словения, Гърция и България.

Участниците в дискусията решиха домакин на Третия работен форум на главните прокурори на Балканските държави да бъде Република Румъния./ Вести.бг