Дрен се готви за двадесетото издание на фестивала „Слънце иде“

Дрен се готви за двадесетото издание на фестивала „Слънце иде“

Двадесети юбилеен национален детски фолклорен фестивал с международно участие „Слънце иде…“ ще се състои на 26 юни в радомирското село Дрен, съобщиха от кметството. Проявата е със състезателен характер. На сцената в Дрен ще се изявят индивидуални изпълнители и групи в областта на българското народно /песенно, инструментално, танцово и словесно/ изкуство. Участниците се състезават в две възрастови групи: до 12 г. и от 12 до 18 години. Във всяка от тях са определени две категории – за традиционен и за обработен фолклор.

Ще бъде присъдена награда на кмета на община Радомир, приз на домакините – кметство и читалище „Благой Попов – 1927“ в с. Дрен. Класиралите се на първите три места във всяка възрастова група и категория ще получат дипломи, а всички участници – грамоти. За най-малкия изпълнител е предвидена предметна награда, с диплом ще бъде удостоен художествен ръководител за най-добри постижения.

Началото на детската фиеста е поставено през 2001 г. със спечелен проект по програма на Национален Фонд „Култура“.От 2007 г. фестивалът е с международно участие. Проявата цели да стимулира дейността на културните институти при работата им с детски фолклорни състави.През 2001 г.читалището спечелило проект „Песните на моето село“, включен в културния календар на Министерство на културата и всяка година се отпускат средства за награден фонд на фестивала.