МЗ започна кампания за ваксинацията на ромите, без финансови стимули

МЗ започна кампания за ваксинацията на ромите, без финансови стимули

Министерството на здравеопазването предприема мерки за информиране на ромското население във връзка с ваксинацията срещу коронавирус. До момента около и под 10% от това население е имунизирано. Това обяви на брифинг зам.-министър Александър Златанов след среща с представители на здравните медиатори, на която е обсъдена ниската имунизация сред ромското население и предприемане на конкретни стъпки в решаването на проблема.

Изводите са, че все още съществуват митове за ваксините сред това население. Хората са уплашени, имат грешна представа, страхуват се от странични последствия. Христо Николов, здравен медиатор от София каза, че сред ромите има дезинформация, че чрез ваксинирането ще може да бъдат проследявани или ще станат „стерилни“ и те почти не се интересуват от реалната ситуация.

Първата стъпка е за информиране на тези хора с вярна информация за ползите от ваксините. Това ще става чрез мобилни кабинети, медиатори и хора, които те уважават, авторитети сред тях, хора от шоубизнеса, на които те подражават, и духовниците, които проповядват.

Второто нещо е да се направи ваксинацията за тях безпроблемна. Да знаят, че могат да се имунизират във временните имунизационни пунктове или при личните им лекари. На хората, които са здравно неосигурени, няма да им струва нищо посещението при личен лекар за получаване на доза ваксина, категоричен е зам.-министърът.

Това ще важи за цялата страна, като медиаторите вече са започнали работа.

На период от 10 дни ще се правят повторни срещи, на които ще се разглежда ефекта от действията.

„Прилагането на ваксините за цялото население трябва да е еднакво и справедливо, и никакви специални условия за никого. Освен това че гарантираме почти всички ваксини, одобрени от ЕК, гарантираме прилагането им безопасно за хората и безплатно за тези, които не са осигурени“, каза Златанов.

Не се предвижда финансово стимулиране за прилагане на дози ваксини нито сред българското, нито сред ромското население – уточни зам.-министърът.