Инж.Кацаров: Всички наши малки стъпки ще формират голямата трансформация на „Топлофикация – Перник“

Инж.Кацаров: Всички наши малки стъпки ще формират голямата трансформация на „Топлофикация – Перник“

„Нашето топлофикационно дружество развива проекти с единствена цел създаване на чисто производство на енергия. Мисията ни е да полагаме необходимите усилия да предоставяме качествени услуги за своите клиенти. Водени от този стремеж, въвеждаме устойчиви политики във всички наши дейности, за да се превърнем в екологично отговорно дружество“, заяви Ясен Кацаров, директор на „Топлофикация – Перник“.

По думите му за момента са се насочили към реализиране на инвестиции, включващи поетапна замяна на все по-голяма част от въглищата с по-екологични алтернативи, в частност с природен газ и биомаса.

„Включваме се активно в борбата на местното управление за по-чист въздух в града“, подчерта Ясен Кацаров. Той разказа, че с преминаването на природен газ затвърждават още по-силно ангажимента си към създаване на по-устойчиво бъдеще на предприятието и града. „Вярваме, че съвкупността от всички малки стъпки ще формират голямата трансформация на „Топлофикация – Перник“. Ние насърчаваме производството на електрическа и топлинна енергия по екологичен начин“, посочи Кацаров и допълни, че централата работи върху утвърждаване на зелената идея на Европа за създаване на нисковъглеродно производство.

„Спазваме европейските, националните и местните изисквания за работа и не допускаме превишаване на екологичните норми“, каза още Ясен Кацаров.

„С инвестиции в зелени технологии във всички производства ще се намали въглеродният отпечатък. Безспорен факт е, че въглищата изиграха огромна роля в промишленото развитие, създаването на заетост и благосъстояние. Днес обаче дойде време, когато въглищата трябва да бъдат заменени с възобновяеми източници и други алтернативи, които са по-щадящи за въздуха при осъществяване на производствения процес.“, обясни Кацаров.

Според него всяка една централа, независимо колко отдавна е строена, има бъдеще. „С инвестиции предприятията могат да се модернизират и така да бъде удължен техният живот. Топлофикации, като Пернишката, имат капацитета и възможностите да работят още дълги години. Нека не пропускаме и факта, че в ТЕЦ-а се трудят квалифицирани кадри и не може да се позволи с лека ръка те да останат без работа“, категоричен бе Кацаров. Той изрази увереност, че самите въглищни региони са благоприятни за инвестиции, защото притежават необходимите географски и икономически възможности да се развиват и да привличат чуждестранни инвеститори.

„Вярваме, че усилията ни за опазване на околната среда си струват и ще продължим да правим стъпки към създаване на по-екологично производство. С общи усилия ще успеем да превърнем един от първите ТЕЦ-ове в страната в нова модерна централа, произвеждаща още по-екологична енергия „, заяви Кацаров.