В Брезник откриват първото Западно фермерско тържище

В Брезник откриват първото Западно фермерско тържище

В събота, на 26 юни, Брезник ще бъде домакин на Първо Западно фермерско тържище.

Мащабното събитие е първото по рода си събитие в Област Перник, което цели да събере на едно място малки и средни местни земеделци, животновъди и занаятчии, които да предложат своите продукти и услуги на гостите от околните градове и села.

Инциативата ще стартира с откриването на изложба със снимки на забележителности от региона. В нея ще бъдат представени финалистите в конкурса на тема: “Моята любима забележителност в Област Перник.

От 11 часа в храм “Свети Георги Победоносец” ще се проведе церемония по награждаване на трите най-добри снимки. Събитието е част от първото Западно фермерско тържище, което Регионалния младежки център организира в Брезник.

Броят на участниците във фермерския пазар се увеличава от 9 на 12. Към заявилите интерес брезнишки производители се присъединява “Агрива” със своите млечни продукти, както и майстори на грънчарски изделия от Трънско. От народно читалище “Иво Войвода-1928” в брезнишкото село Долна Секирна ще приготвят автентични ястия за Граовския край.

Гимназията по селско стопанство вече е част от историята на града, но нейния двор ще бъде възроден чрез фермерско тържище, което цели да събере на едно място малки и средни местни земеделци, животновъди и занаятчии, които да предложат своите продукти и услуги на гостите от околните градове и села.

Събитието се организира от Регионалния младежки център RAISE Youth в Брезник. Чрез „Подкрепа за младежта в област Перник“ се организира среща със занаятчии и земеделски производители, без да се уточнява каква е възрастта на предприемачите и дали тържището ще е с примери за младежи, които са избрали дългосрочно основно препитание в тази сфера или е по-скоро тип: „От златните ръце на баба и дядо“.