РЗИ – Перник установи леко увеличение на болните от COVID-19 през миналата седмица, но три пъти са намалели болните от варицела

РЗИ – Перник установи леко увеличение на болните от COVID-19 през миналата седмица, но три пъти са намалели болните от варицела

Леко увеличение на заболелите от остри респираторни т остри респираторни заболявания в региона, през изминалата седмица, установи Регионалната здравна инспекция в Перник. Регистрираните заболели са 28, при 31 за изминалата седмица. Заболеваемостта в региона,  през този период, е била 38,75%oo, при средна за страната 25,88%oo към 21.06.2021 г.

Добрата новина е, че има, макар и леко, намаляване на болните от заразни заболявания. Констатираните през изминалата седмица заболели са 22-ма, при 27 за предходната.

Буди тревога информацията за леко покачване на заболелите от коронавирус в региона за изминалата седмица. Констатирани са 16 заразени с COVID-19, при 11 за предходната седмица. Потвърдените случаи са на възраст от 22 до 88 години. Заболелите са от Перник, Радомир и селата: Кралев дол,  Драгичево,  Мещица и  Ярославци. През седмицата са направени  26 антигенни теста и 22 за антитела.

Радостната новина е, че за този период  близо три пъти са намалели заболелите от варицела в областта. Регистрираните болни са 5, при 14 за предходната седмица. Болните са регистрирани в  Перник и село Дивотино. От РЗИ информират, че са засегнати колективите на три детски градини: ДГ №3 „Пролетен цвят“,ДГ №1 „Миньорче“ и ДГ с. Дивотино. Всички заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари.

Още 1 болен от жиардиаза/ламблиоза е регистриран в Перник през изминалата седмица. Става въпрос за дете на 2 г., което се лекува в домашни условия.

От РЗИ уверяват, че  за всички случаи на заболели от заразни заболявания са извършени епидемиологични проучвания, взети са противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 115 проверки. 42 от тях са свързани със спазването на забраната за тютюнопушенето.

В резултат на упражнения контрол през седмицата от здравните инспектори, са издадени заповеди за спиране експлоатацията или дейността на 4 обекта.

През периода са издадени 35 предписания.

И през изминалата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 40 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на МЗ.