Пернишката ексдепутатка Теодора Дренска осъди КПКОНПИ да й плати 20 000 лв.

Пернишката ексдепутатка Теодора Дренска осъди КПКОНПИ да й плати 20 000 лв.

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е осъдена да плаща солидни обезщетения по Закона за отговорността на държавата, показват съдебните регистри. Антикорупицонната комисия, ръководена от Сотир Цацаров, е осъден от хора, срещу които е водила безуспешно дела за конфискация.

Сред тях е Теодора Дренска, която беше депутат от НДСВ в 39-ото и 40-тото Народно събрание. Делото е приключило на първа инстанция с осъждането на КПКОНПИ за 37 хил. лв. То е спечелено от Цанко Дренски, съпругата му Теодора Дренска и майка му. Тяхното имущество е било блокирано в продължение на 5 години по искане на комисията заради дело срещу Дренски, по което в крайна сметка той не е осъден.

Най-голяма част от обезщетението по това дело срещу КПКОНПИ е присъдено на Дренска – 20 000 лева, тъй като според магистратите обвиненията срещу съпруга й и наложените запори са й се отразили както в личен, така и в професионален план. „При определени професии (магистрати, адвокати, военни и др.) очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите са изключително завишени. За Дренска като народен представител и адвокат незаконното обвинение спрямо съпруга ѝ и наложените обезпечения по късно са имали по-силно негативно отражение върху неимуществената ѝ сфера. Не без значение е и фактът, че запорите са били и медийно отразени, обяснява съдът.  Според градския съд обвинението спрямо съпруга ѝ и наложените обезпечителни мерки са се отразили върху личния, обществения и професионалния живот, чувствата, честа и достойнството ѝ, върху възможностите ѝ за професионални изяви и развитие в служебен план, авторитета и името на професионалист.

Припомняме, че през 2009 година първият кабинет на Бойко Борисов спира дипломатически назначения на кабинета на Сергей Станишев, направени през последните дни от мандата му. Сред тях е Теодора Дренска. За делото срещу Цанко Дренски Мъжът на Теодора Дренска – Цанко Дренски, е подведен под наказателна отговорност в Окръжен съд – Благоевград заедно с петричките търговци Живко Карадалиев, Лъчезар Петков-Мазния и Георги Стоянов за нелегален внос на рапично масло от Гърция и укриване на ДДС в размер на 800 000 лева. Аферата е разкрита от Регионалното звено „Борба с организираната престъпност“ в Благоевград през лятото на 2006 година. Самият внос пък е извършен през далечната 1998 година. През 2008 година делото е прекратено.