Общините искат 2% от подоходния данък да остава в тях

Общините искат 2% от подоходния данък да остава в тях

Няма причина да се води дискусия за рамката на местното самоуправление в България. Такъв въпрос не стои. Считаме за несериозно да се дебатира премахването на единствения орган на местното самоуправление, какъвто са общинските съвети. Нашето предложение е 2% от подоходния данък да остава в бюджетите на общините. Това са около 860 милиона лева годишно. Промяната не изисква преструктуриране на цялата данъчна система, нито пък води до увеличаване на данъчната тежест. Това каза пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) по повод предложените от кметове на кметства промени в устройството на местното самоуправление.

„В над 80 на сто от общините има добро разбирателство между градския и селските кметове“, посочи Георгиева.

Според нея действащата законодателна рамка дава достатъчно гъвкавост според спецификата на дадена община тя да отделя достатъчно ресурс и за малките населени места. „Много общини го правят чрез различни модели. Кметските съвети, които могат да се създават според Закона за местното самоуправление, са изключително правилна философия“, добави Георгиева.

„Ако в селото има създаден кметски съвет и то има делегиран бюджет, тогава и общината би била спокойна, че има ниво на контрол, което не оставя кмета на селото да се разпорежда самостоятелно с общите средства“, сподели още тя. – Разговорът за повече финансиране на кметствата започва от по-голямата финансова самостоятелност на общините. Това е големият разговор за финансовата децентрализация.“

Георгиева е на мнение, че администрацията може да подготви законодателни промени в тази посока, така че при структурирането на новия парламент вече да има готови досиета.

Днес на разговорите на НСОРБ със служебния премиер Стефан Янев отново ще бъде поставена дългогодишната тема за трансформирането на част от националните данъци в местни. Срещата ще протече в режим на закрито заседание./ Дир.бг