Кметове поискаха от премиера ревизии на общините и да махне общинските съвети

Кметове поискаха от премиера ревизии на общините и да махне общинските съвети

Премиерът да изиска чрез Министерството на финансите ревизия на общините – разпределят ли се средствата по закона, стига ли до малките населени места и как се харчат. Това ще настоява Националното сдружение на кметовете пред министър-председателя Стефан Янев.

30-ина негови представители го очакват на среща в читалище „Пробуда“ в Поповица. Те ще излязат пред Янев и с още едно авангардно предложение. То е Общинските съвети да се премахнат като структура или местните старейшини да продължат да работят, но безплатно.

„Защото е поле за корупция“, аргументира се шефът на Сдружението Румен Стоянов, кмет на Калофер. И заяви, че в момента 70 процента от съветниците не знаят за какво гласуват.

На тяхно място да има кметски съвети, в които да участват и кметовете, за да се чува и техните гласове. Но мажоритарно избрани, отново без заплати.

Третото искане на организацията е свързано с българските продукти. Родният етикет да бъде обвързан с роден ресурс. „Когато си купим сирене, то да е с българско мляко, същото да важи за колбаси, розово масло и други наши продукти, които компрометирахме“, даде пример Румен Стоянов, цитира Марица./Лупа.бг