Десетки жители на Драгичево с искане за нормален живот!

Десетки жители на Драгичево с искане за нормален живот!

Десетки жители на най-голямото пернишко село – Драгичево, чиито имоти са разположени по протежението на улица „Кракра“ създадоха Инициативен комитет , който да успее да защити правото им на нормален живот и сигурност и безопасност на пътя в Рударска махала. Петчленната работна група още през октомври миналата година е предоставила в писмен вид исканията на местните хора на областния управител, кмета на община Перник, директора на Областната дирекция на МВР, кмета на Драгичево, Институт за пътна безопасност – София.

„Проблемът е, че след частичното приключване на различни ремонтни дейности по улицата, е факт неспазването на правилата за движение на МПС – шофьорите не спазват ограничението за скорост от 30 км в час, въпреки забраната, се извършват непрекъснати надбягвания с МПС-та, не се спазва и дистанцията между возилата, спира се неправилно на пътното платно, като се отнема предимството на пешеходците на пешеходната пътека тип „зебра“. Всичко това създава предпоставки за възникване на ПТП и застрашава живота на жителите от Рударска махала, пътуващи за работа, посещаващи магазините, застрашава и живота на майки, разхождащи малки деца“, се казва в искането на местните хора, изпратено до различни инстанции. Според тях липсата на изкуствени неравности от типа „легнал полицай“, на камери за следене на скоростта на моторните превозни средства, както и отсъствието на екипи на Пътна полиция в района води до драстични нарушения на правилата за движение. Затова те настояват да се възстановят трите изкуствени неравности на пътя там, където са се намирали преди началото на ремонта, на подходящи места да се поставят камери за следене на скоростта и да се налагат законови глоби на нарушителите и поне два пъти седмично да провежда акции в района за спазване на правилата за движение.

„Предлагаме всички тези мерки, защото сме сериозно обезпокоени и загрижени от пътната обстановка, създаваща условия за ПТП, както и да предпазим гражданите от бъдещи наранявания“, се казва в писменото искане, подписано от над 70 обитатели на имоти на улица „Кракра“ в махала Рударска.

В края на миналата година от общинската администрация ги уведомили, че проблемът с безопасността на пътя е грижа и на общинската администрация. Представител на община Перник е представил проблема на Драгичево и на улица „Черни връх“ в село Рударци на заседание на Областната комисия по безопасност на движението. Поставянето на исканите изкуствени неравности е нецелесъобразно до окончателното приключване на ремонта на ул.“Кракра“ в Драгичево. „Относно контрола на скоростта ще бъде изпратено писмо до ОД на полицията и МВР с молба за закупуване и монтиране на стационарна камера“, се казва още в отговора от общинската управа, изпратен в края на ноември миналата година. От Областната дирекция на полицията също са отговорили, уточнявайки и петте точки, подходящи за поставяне на „легнали полицаи“ по улица „Кракра“. Това би могло да се реализира, след като се изготви и предостави в сектор „Пътна полиция“ към отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР за съгласуване проект за изкуствените неравности.