В Ковачевци тържествено отбелязаха 139-годишнината от рождението на Георги Димитров

В Ковачевци тържествено отбелязаха 139-годишнината от рождението на Георги Димитров

Вчера в Ковачевци беше тържествено отбелязана 139-годишнината от рождението на Георги Димитров. Много гости дойдоха, за да поднесат венци и цветя на паметника на Георги Димитров в знак на почит и уважение към приноса му в  историята на нашия народ. Сред тях бяха председателят на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова, заместник-областният управител на Перник Ива Борисова, заместник-кметът на община Перник Стефан Кръстев, Бриго Аспарухов член на ИБ на НС на БСП, внукът на Георги Димитров, водачът и членовете на предизборната листа на БСП за 14 МИР,  председателите на общинските съвети на БСП в областта, председателят на областния съвет на БСП в Перник, кметове от община Перник, жители и гости на Ковачевци.

Много венци и цветя бяха поднесени на паметника на Георги Димитров.

Поздравителен адрес беше прочетен от президента на Република България Румен Радев, в който той приветства жителите на общината с думите: „Приемете сърдечните ми поздрави по повод празника на Ковачевци. Вашият край е живописно и благословено място. Радвайте се на традициите и обичаите, достигнали до нас и ги предавайте на потомците. Вярвам, че единни, с мъдрост и общи усилия ще превърнете Ковачевци в място, в което мечтите за достоен живот се сбъдват”.

 Поздравителни адреси бяха получени от  изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в България; от кмета на кметство „Изток” в Перник.

Приветствие по повод празника на Ковачевци поднесе Корнелия Нинова. „Нека ни е честит празника. Пожелавам ви да бъдете здрави, силни, уверени, енергични, обичани и уважавани. Вие сте достойни наследници на достойни българи. Община Ковачевци има богата история- богата със своя героизъм и достойни синове и дъщери. Днес честваме годишнината от рождението на един от тях- историческа, бележита личност не само за България, а и за международната общност. Щастлива съм, че днес съм ваш гост, защото видях с очите си как пазите традициите на българите, как щадите и пазите българщината, как образовате и обучавате децата и внуците си на българските традиции и духовност. Позволете ми да поздравя кмета Васил Станимиров и екипа му затова, което правят в една малки, но китна и красива община. Искам обаче, най-вече да поздравя вас, защото всички постигнато тук се дължи на вашия труд и усилия.  Днес, в деня на общината, вие заслужавате най-големия поздрав”, заяви Корнелия Нинова.

За жителите и гостите на Ковачевци, Общината беше подготвила богата празнична програма.