Първи случай на болен от кърлежов енцефалит установи РЗИ-Перник

Първи случай на болен от кърлежов енцефалит установи РЗИ-Перник

Леко увеличение на заболелите от остри респираторни заболявания в региона констатира Регионалната здравна инспекция в Перник. Регистрираните болни са 31, при 23 за предходната седмица. Заболеваемостта през този период е била 42,91%oo, при средна за страната 36,68%oo към 14.06.2021 г.

 През седмицата са установени 27 заболели от заразни заболявания, при 31 за предходната седмица.

Добрата новина е, че продължават да намаляват заразените с COVID-19. Регистрираните заразени през седмицата са 11, при  21 за предходната седмица.  Заболелите са от Перник, Радомир и село Дрен. Направени са 27 антигенни теста и 19 за антитела за COVID-19.

Увеличение има при заболелите от варицела в областта. Регистрираните болни са 14, при 10 за предходната седмица. Заболелите са от Перник, Радомир, село Дивотино и село Люлин. Засегнати са колективите на ДГ „Пролетен цвят“ в Перник и ДГ в село Дивотино. Всички заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари.

За първи път тази година е регистриран болен от жиардиаза/ламблиоза. Става въпрос за дете на 4 г. от село Ноевци. То се лекува  в домашни условия.

Регистриран е първи случай за тази година на кърлежов енцефалит. Болният е от село Люлин. Той е хоспитализиран в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Р. Ангелова“ Перник. За всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, взети са противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 284 проверки. От  тях 86 са свързани със спазване на забраната за тютюнопушене. 6 от проверките са относно спазване на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели. 61 от проверките са във връзка със спазване на противоепидемичните мерки въведени със заповеди на Министерството на здравеопазването.

В резултат на упражнения контрол, здравните инспектори са съставили през седмицата 58 предписания за отстраняване на установени нарушения.

РЗИ продължи и през миналата седмица с ежедневния мониторинг на питейните води. Взети са 42 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.