Нашумелият роман „Глина” на Виктория Бешлийска с премиера в Перник

Нашумелият роман „Глина” на Виктория Бешлийска с премиера в Перник

Нашумелият роман  „Глина” на Виктория Бешлийска ще бъде представен в Перник на 22-ри юни от 18,30 часа в център „У дома”, който се намира на ул. „Търговска” № 13.

Създадена от огъня на думите и пръстта на историята, „Глина“ е книга за любовта като съзидание и наказание. За ревността като проклятие. За мистичната сила на един майстор, който ведно с глината вае съдбата си. Легенда разказва, че през XVII век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско, получили благословията на турския султан единствени да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. Толкова първична сила, красота и простота имало в бусинската керамика, че отваряла и сърца, и врати. Отваря и страниците на „Глина“. Романът взема необработената пръст на легендата и я завърта на писателския чарк, за да извае история, която се лее като вода и пречиства като огън.

Виктория Бешлийска е филолог по образование и откривател по призвание. Работила е като учител и редактор на художествена литература. Днес професионалният  й  път е свързан с маркетинга. Автор е на „По дирите на думите“ – блог, който събира стари български думи, лични спомени и истории. „Глина“ е дебютният роман на Виктория, в който са втъкани много от думите, представени в блога.

„Перник беше важна отправна точка в проучванията ми за Трънския край. Използвам случая да благодаря на служителите на Регионален исторически музей- Перник и на Регионална библиотека „Светослав Минков“ град Перник за помощта в търсенето и намирането”- казва авторката.

Входът за срещата с писателката на чаша червено вино в уютната атмосфера на център „У дома” е 5 лева.  Желаещите ще могат да закупят книгата „Глина” с автограф от автора.