Намаляват ухапаните от кърлежи в пернишко

Намаляват ухапаните от кърлежи в пернишко

Намалели са ухапаните от кърлежи в региона през изминалата седмица-37, при 51 за предходната. Ухапаните са регистрирани равномерно в общините на областта. На 240 повиквания на спешния телефон 112 са реагирали  екипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник, като броят им се запазва в сравнение с предходната седмица. Във филиалите на ЦСМП са направени през седмицата  201 амбулаторни прегледа, които са  с 59 по-малко в сравнение с предходната седмица. През седмицата са транспортираните 17 болни, от които със съмнения за коронавирус са били 9. Това информира директорът на ЦСМП-Перник д-р Валери Симеонов.

„Добрата новина е, че продължават да намаляват заразените от коронавирус в областта. Освен това, явно общините в региона се заеха с третирането на площите и ефектът от това е налице- намаляват и ухапаните от кърлежи”, поясни д-р Симеонов.

На въпроса- има ли някакво придвижване на въпроса със строителството на новия спешен център, финансирането на който трябваше да бъде по европейски проект, заедно с други спешни центрове в страната, д-р Симеонов поясни:”За сега нямам информация кога ще стартира строителството на спешния център. Знаете, че Община Перник предостави за целта имот още преди 2-3 години, когато се заговори за този мащабен проект, но за сега нямам информация какво се случва с него. Ще бъде много добре, ако бъде изграден спешен център, в който ние да се пренесем. Сега сме заедно със спешното отделение на МБАЛ”Р. Ангелова” и условията както за работа на медиците, така и за пациентите ни не са добри. Така че, надявам се този проект да се реализира, защото така ще подобрим значително качеството на здравните грижи за жителите на областта”.