Губернаторът притеснен за водния цикъл заради запорираните сметки на ВиК-Перник

Губернаторът притеснен за водния цикъл заради запорираните сметки на ВиК-Перник

Тежък казус, касаещ реализирането на големия воден проект, възникна миналата седмица пред областния управител д-р Симеон Василев. Вчера в късния следобед той съобщи за появилият се тежък проблем, след като в началото на седмицата е бил информиран за запорираните сметки на пернишкото водоснабдително дружество. В последния работен ден на миналата седмица към него в качеството му на областен управител и председател на ВиК асоциацията се обърнал  шефът на пречиствателната станция в Радомир, алармирайки, че не може да издължи заплатите на работниците си заради поставените под запрещение сметки на ВиК – Перник, а съществува и опасност, ако спре да работи пречиствателната станция, мръсните води да се излеят в река Струма и да бъде предизвикана екологична катастрофа.

Областния управител е поискал информация от управителя на водоснабдителното дружество, в резултат на което е станало ясно, че ВиК-Перник има дългове, надхвърлящи 13 милиона лева. Запорът е наложен от НАП заради невнесени осигуровки на служителите в размер на около 3 милиона лева.

Областният управител е поискал подробна информация от управителя на ВиК Борислав Иванов има ли дружеството оздравителен план, има ли погасителен план към длъжиниците, има ли заведени дела и срещу борчлии към ВиК. Д-р Василев е попитал и колко са общите приходи на дружеството за една година и какви са задълженията. Той е посъветвал управителя да водоснабдителното дружество да се срещна с представители на НАП и да се договорят условията за разсрочено изчистване на задълженията, за да бъдат освободени сметките, да се осъществи среща и в МРРБ, на която да бъдат изяснени проблемите на ВиК-Перник, отново с цел сметките да бъдат освободени и дружеството да продължи нормално работата си. Това е повече от наложително, тъй като съществува реална заплаха, ако ВиК не работи нормално, да се спре финансирането по водния цикъл и проектът да пропадне.

Областният управител е организирал и среща с представители на общините в региона, които са акционери, за да се обсъдят мерки за финансово стабилизиране на водоснабдителното дружество. Тя ще се проведе вероятно днес.

Вече стана ясно, че срещата в НАП е осъществена, договорени са по-ниски вноски по дължимите осигуровки и данъци още от 2018 година и запорът е бил вдигнат.  Реализирана е и работна среща в МРРБ, на която е предложен работен вариант на мерките за решаване на създалия се казус, който трябва да бъде одобрен от министър Виолета Комитова. Резултатите трябва да станат ясни до края на месеца.