Изложба „Батак 1876 г. Хроника на една безсмъртна пролет” в пернишкия музей

Изложба „Батак 1876 г. Хроника на една безсмъртна пролет” в пернишкия музей

Изложбата „Батак 1876 г. Хроника на една безсмъртна пролет” гостува в Регионалния исторически музей в Перник и може да се види до 30-ти юни, съобщават от институцията.

Експозицията представя един от силните и същевременно драматични моменти от нашата история – Априлското въстание и неговото жестоко потушаване в Батак.

Хронологично е проследен хода на събитията през бурната пролет на 1876 година – от подготовката на въстанието в Четвърти революционен окръг до неговото избухване и потушаване. Акцент е поставен върху епилога на Априлското въстание в Батак. Кървавата разправа с въстаналите батачани и героичната саможертва на хилядите в името на свободата разтърсват през онази пролет съвестта на Европа. И до днес разказът за онези страшни часове, когато думите „Свобода или смърт” са изковавали нашата историческа памет, ни съпътства и ни дава един от най-ценните уроци – за силата на духа, за саможертвата в името на идеалите, за вярата и стремежа към свобода.

Изложбата се състои от 10 табла с размери 70/100 см. Включва текст с хронологично описание на събитията и богат илюстративен материал от фонда на Исторически музей – град Батак.