Предупредителен жълт код за гръмотевична дейност за цялата страна обяви за 12 юни НИМХ, очакват се градушки

Предупредителен жълт код за гръмотевична дейност за цялата страна обяви за 12 юни НИМХ, очакват се градушки

Предупредителен жълт код за гръмотевична дейност за цялата страна обяви за 12 юни, събота, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. Главно в следобедните часове днес в цялата страна ще има гръмотевична дейност, ще има и условия за градушки, съобщи за БТА Георги Цеков – синоптик в НИМХ.

Той обясни, че жълтият код е предупреждение за потенциална метеорологична опасност.

„С колегите от НИМХ взехме това решение за обявяването на жълт код за гръмотевична дейност и градушки за цялата страна, защото събота е почивен ден и се предполага, че доста хора ще са по планините и на почивка навън“, обясни метеорологът. Той добави, че целта е хората, които в събота са навън, да имат предвид това предупреждение.

Очаква се гръмотевиците и градушките да са от около обяд, през целия следобед, до вечерта, включително, прогнозира Георги Цеков. По думите му, „в югоизточната половина на страната тези метеорологични явления ще са по-активни в сравнение със Северозападна България“. В по-малка степен се отнася вероятността за гръмотевична дейност и градушки само за Видин и Монтана в събота, но синоптиците от Сърбия и Румъния също имат предупреждение в съседни области, затова жълтият код на НИМХ е за цялата страна

Юни и юли е периодът с най-голямата честота на градушките и гръмотевичните бури на територията на България, припомни синоптикът.