Намаляват болните от COVID-19 и варицела в пернишка област, установи РЗИ

Намаляват болните от COVID-19 и варицела в пернишка област, установи РЗИ

Леко увеличение на заболелите от остри респираторни заболявания в региона, през изминалата седмица, установи Регионалната здравна инспекция в Перник. Регистрираните заболели са 23, при 19 за предходната седмица. Заболеваемостта през този период е била 31,83%oo, при средна за страната 30,96%oo към 07.06.2021 г.

Добрата новина е, че има, макар и леко, намаляване на болните от заразни заболявания. Констатираните през изминалата седмица заболели са 31, при 37 за предходната.

Другата добра новина е, че са намалели и заразените с коронавирус в региона. Регистрираните заболели с COVID-19 през седмицата да 21, при 25 за предходната. Заболелите са от: Перник, Радомир, Батановци и селата:  Рударци, Пещера, Г. Бучино,  Дебели лаг и Драгичево. Направени са 37 антигенни теста и 34 за антитела за COVID-19.

Намаляват и заболелите от варицела. Констатираните през миналата седмица болни са 10, при 12 за предходната. Заболелите са на възраст 3, 4, 6, 19 и 20 години. Болните са от  Перник и селата- Люлин, Дивотино и Ярджиловци. Засегнати са колективите на ДГ „Пролетен цвят“в Перник и ДГ в Дивотино. Всички заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари. От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания и са взети противоепидемични мерки спрямо контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 315 проверки.  От тях 103 са свързани със спазването на забраната за тютюнопушене в заведения за обществено хранене. 72 от проверките са във връзка със спазване на противоепидемичните мерки въведени със заповеди на Министерство на здравеопазването. 6 от проверките са по спазването на Закона за управление на отпадъците.

В резултат на упражнения през седмицата контрол от здравните инспектори са издадени 41 предписания за отстраняване на установени нарушения.

И през изминалата седмица, РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на  питейни води. Взети са 110 проби от различни населени места в областта, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.