Българи и сърби изкачват пак заедно връх Руй

Българи и сърби изкачват пак заедно връх Руй

Българи и сърби за пореден път ще изкачват заедно връх Руй. Проявата е съвместна инициатива на туристическата организация на сръбската община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и общинските администрации на Бабушница и Трън. Срещата на върха ще бъде на 19-ти юни.

Изкачването на връх Руй е най-масовата туристическа проява в Пернишка област. Инициативата се базира на меморандум за дългосрочно сътрудничество между общините Трън и Бабушница, подписан през 2014 г.

Руй /1706 м/ е най-високият връх на едноименната планина. Включен е в инициативата на БТС „Покорител на 10-те планински първенци“.

От него се открива възхитителна гледка към Погановското ждрело, а зад котловината на Знеполе се очертават Милевската планина, Осогово, Рила и Стара планина.

С годините инициативата все повече набира популярност и туристи от всички възрасти и краища на България участват в похода.

Ежегодно върхът се щурмува от над 1000 туристи, като сред тях по данни на организаторите има и представители на други държави.

От българска страна тази година изкачването ще започне от село Зелениград и ще върви по стръмна пътека, маркирана с червено. Връщането е по нова пътека, слизаща отново в Зелениград, но значително по-полегата. Кръговият маршрут предлага много различни гледки, уточняват от Трънското туристическо дружество. Предвидено е и посещение на връх Шильи камик, и пещерата Царева църква.

Тъй като връх Руй е разположен на границата между България и Сърбия, е необходимо участниците да изпратят имейл до Гранична полиция, съдържащ трите имена, ЕГН и телефон за връзка.