Общински съвет-Перник прие декларация срещу уволнението на съветника от ГЕРБ Александров по политически причини

Общински съвет-Перник прие декларация срещу уволнението на съветника от ГЕРБ Александров по политически причини

Общинският съвет в Перник прие декларация, с която остро осъди освобождаването на общинския съветник Александър Александров от заеманата длъжност в държавната администрация по политически причини. Текстът на документа беше предложен от председателя на групата на ГЕРБ Денислав Захариев и подкрепен от мнозинството от съветниците от различни политически партии. Декларацията е адресирана до президента на Република България Румен Радев, министър -председателя Стефан Янев и председателя на Националното сдружение на общините инж. Даниел Панов.

„Уведомяваме Ви за безпрецедентен случай на упражнен политически натиск върху действащ общински съветник, който е освободен от заеманата от него експертна длъжност в Областна администрация – Перник, само ден, след като същият е регистриран като кандидат за народен представител от листата на Коалиция ГЕРБ – СДС. 

Този акт е директна намеса в работата на Общински съвет-Перник, тъй като с оглед законовите си правомощия областният управител може да блокира дейността на местния законодателен орган на база политическите възгледи на съветниците в него.

Случилото се с колегата Александър Александров дава ясна индикация за заплахата от упражняване на политически натиск върху всеки един от нас от страна на Областния управител на Област Перник. Това действие е явно погазване на демократичните принципи, заложени в Конституцията на Р. България. ОбС-Перник остро осъжда упражняването на натиск върху всеки един гражданин на Република България на база неговите политически възгледи. Противопоставяме се на всяко действие, което води до възпирането на дейността на всеки един от нас, а именно да защитаваме интересите и нуждите на нашите съграждани“, се казва в декларацията.

Повече от час продължиха дебатите в пернишкия минипарламент по повод предложената от председателя на групата на ГЕРБ декларация.  В крайна сметка с 23 гласа за, 5 против и 5 въздържал се тя бе приета. Гласовете против и въздържал се бяха от съветниците в ляво.

Общински съветници, сред които Ралица Андреева, Милан Миланов, Милена Милошева заявиха категорично, че подобна декларация не би трябвало да се гласува, тъй като това не е нормална политическа практика. Андреева напомни, че е имало и членове на БСП, които са били уволнявани след „смяната на властта“, но никога не се е стигало до подобни действия. От дясно твърдяха, че служебния кабинет и назначения от него областен управител трябва само да организират изборите, а не да извършват политически чистки. Александър Александров заяви, че не се притеснява от факта, че той е уволнен, но след него и други членове на ГЕРБ, работещи в областната администрация, са били освободени през последните дни.