Държавен архив в Перник раздаде ежегодните си отличия

Държавен архив в Перник раздаде ежегодните си отличия

По случай 9 юни – Международният ден на архивите, Държавен архив – Перник раздаде традиционните си отличия.

От институцията припомнят, че от 2007 г. започва отбелязването на датата – решение, взето две години по-рано на годишно събрание на Международния съвет на архивите в Квебек, Канада. Избрана е целенасочено, защото точно на 9 юни през 1948 г. в Париж под егидата на ЮНЕСКО е основан Съветът, на който България е равноправен член от 1960 г.

По традиция на 9 юни Държавен архив – Перник връчва своите ежегодни грамоти на номинираните за читател, приятел/партньор и дарител за предходната година. Изминалата година премина под знака на пандемия със затворена за определени месеци читалня, обслужване през електронните услуги на Държавна агенция „Архиви“, онлайн популяризаторска дейност и лишена откъм събития.

В категория „Партньор на Държавен архив – Перник“ за 2020 г. грамота получи инж. Десислава Стоянова, кмет на Кметство „Изток“, Община Перник, за идеята й за създаване на филма „Хората на Изток“. Празникът на двата квартала „Мошино“ и „Изток“ Илинден бе поводът да се покажат и представят постиженията на техни жители, а документалният преглед, изложен от Държавен архив – Перник, обрисува историческото минало и върна зрителите в първите години на 19 век. Филмът се превърна в добър пример за съдействието на архивите за постигане на обективен и в същото време атрактивен подход при историческото интерпретиране на фактите, допринесе за разпознаваемостта на институцията в публичното пространство и нейните богати ресурси за бъдещо сътрудничество.

В категория „Читател на Държавен архив – Перник“ за 2020 г. грамота получи проф. Румен Ваташки, преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, използвал в читалнята най-голям брой архивни единици при подготовката за написването на краеведско издание. Посещението му на читалнята на Държавен архив – Перник в края на миналата година се превърна в повод за изявено желание да дари лични документи, както и документите от дейността на местната структура на политическа партия от най-новата история на България.

В категория „Дарител на Държавен архив – Перник“ за 2020 г. грамоти получиха:

Стефан Евтимов, кметски наместник и председател на Народно читалище „Крюгер Николов“ – с. Пещера, общ. Земен за дарените документи на патрона на читалището;

Стоян Томов, председател на Културно-просветно дружество на бежанците и техните потомци от Трънско – Трън, за дарени документи от дейността на дружеството;

Ивайло Шопски от Пътуващо читалище „Бащино огнище“ за дарени документи, свързани с родовата и селищната история на с. Дрен, Радомирско.

Грамотите се връчват за дарените архивни документи и в знак на признателност за щедрия и родолюбив жест.