Спасовден – един от най-тачените празници в Пернишки

Спасовден – един от най-тачените празници в Пернишки

И в Пернишко Спасовден е един от най-тачените християнски празници. На този ден в десетки села се провеждат местни събори, на които с традиционен курбан се гощават домакини и гости от близо и далеч. И тази година събори ще има в Радомир и Батановци, в селата Лобош, Студена,  Калотинци, Горна Диканя , Неделково, Радуй, Расник, Радибош и др. В някои селища ще се честват и храмови празници.   

Нека припомним, че Възнесение Господне, Възнесение Христово или Спасовден е християнски празник. Той чества момента, когато Иисус Христос според поверието се възкачва на небето. Празникът е 40 дни след Възкресението и винаги се пада в четвъртък – 39 дни след първия ден на Великден. Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-ия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето, което се смята за край на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца. На български празникът се казва и „Спасовден“, дума, която етимологически произлиза от „спасение“.

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. В някои традиционни католически държави, например във Франция, Възнесение Господне е официален празник и почивен ден.

В народните вярвания, нощта срещу Спасовден е лечебна и болните ходят за росен, лягат до цветето и поставят до главата си някакъв дар за русалките-лечителки.