Пореден успех на млади пернишки информатици

Пореден успех на млади пернишки информатици

За поредна година младите информатици от Професионална гимназия по икономика в Перник показаха завидни знания и умения на финалния кръг на Националната олимпиада по Информационни технологии и заслужено завоюваха призови места в отделните категории.

В категория „Софтуерни приложения“ Симеон Теремков и Драгомир Попов (IX клас, спец. „Икономическа информатика“) спечелиха трето място със своя проект “Spotifeel”. Проектът представлява интерактивно приложение, което анализира слушаните от потребителя песни в програмата Spotify. Посредством специални алгоритми може да се проследи музикалната градация на личността и да се проучи емоционалната същност на човека. Друга функционалност на приложението е да направи плейлист с препоръчана за потребителя музика, базиран на най-позитивните или последните слушани от него песни. Данните са представени чрез интерактивни диаграми, таблици и статистики по лесен и разбираем за потребителя начин. Друг значителен успех на тази олимпиада е спечеленото 5-то място в категория „Интернет на нещата“ от Мартин Мирков и Олег Огнянов (XI клас, спец. „Икономическа информатика“). Те представиха своето мобилно приложение „AirStatsBG“. Проектът представлява интерактивен инструмент с класации и статистики за измерване качеството на въздуха, съобразно допустимите стойности според българското законодателство. В него има още интерактивна карта на съдържанието на фини прахови частици (2,5) в реално време и класации на най-замърсените и най-чистите места и общини в България. Класациите и статистиките са на база поставените от доброволци в България над 900 сензора за измерване на концентрацията на фини прахови частици (PM2,5). Учениците се присъединиха към тази кауза, като създадоха и поставиха свой собствен сензор в ПГИ, който също участва във всички класации и статистики. Мобилното приложение е достъпно в Google Play и всеки може да го използва свободно. Мартин Мирков е с оценка Отличен в крайното индивидуално класиране.

Другите двама участници на ПГИ – Перник, Алекс Милчов и Давид Иванов (XII клас, спец. „Икономическа информатика“), също се класираха в десетте най-добри в категория „Разпределени уеб приложения“ със своя проект „Atlas Service Management“. С резултатите и представянето си през последната учебна година (2-ро място на Националния пролетен турнир по ИТ във Велико Търново, две 4-ти места на Националното състезание „Джон Атанасов“ и Софтуниада 2021) настоящите зрелостници показаха и доказаха, че са отлично подготвени и това е гарант за бъдещата им реализация в IT сектора.

Научен ръководител на учениците е Людмил Велинов – ст. учител по теоретично обучение в Професионална гимназия по икономика – гр. Перник.

Националният кръг на олимпиадата по ИТ се проведе онлайн и се излъчваше НА ЖИВО в публични канали в Интернет. Тази година състезанието беше с нов регламент и за финалния кръг се класираха 95 проекта в различните категории и възрастови групи.

Да благодарим на момчетата за поредния успех, който донесоха на ПГИ и град Перник и да им пожелаем продължаване на традициите и през следващата година, казват от училищното ръководство.