Гласът на топлофикациите: Въглеродните емисии стават непосилни за плащане!
hand adjusting the temperature of heating radiator

Гласът на топлофикациите: Въглеродните емисии стават непосилни за плащане!

 Никой българин не иска да плаща по-високи цени за парно, но малко хора се замислят върху методологията на ценообразуването на топлинната енергия и защо всъщност нейната цена най-вероятно ще започне да поскъпва. Главата  причина е резкия скок на стойността на закупуваните от дружествата въглеродни емисии.

Преди дни в Комисията за енергийно и водно регулиране бе проведено открито заседание за цените на топлоенергията за следващия регулаторен период. По време на заседанието държавният регулаторен  орган изслуша представители на всички топлофикации в страната ни.

Всички хпедставители на топлофикации бяха напълно единодушни, че заложената от КЕВР цена на въглеродните емисии при ценообразуването на топлинната енергия е прекалено ниска. КЕВР залага цена за тон въглеродни емисии от 47 евро, при положение, че към момента  цената на борсата за тон въглеродни емисии  варира около 50 евро. Това води до нереално ниска цена на топлинната енергия, което застрашава производството.

„В момента квотите въглеродни емисии се търгуват в диапазона между 51 евро и 53 евро за тон. Всички световни прогнози сочат за продължение на поскъпването и достигане до нови рекордни стойности. Няма съмнение, че цените ще вървят нагоре през настоящото десетилетие“, заяви експертът инж. Кремен Георгиев.

Всички експерти са единодушни, че прогнозата за цена от 47 евро за тон е силно занижена и според тях,  това ще повлияе негативно върху финансовото състояние на компаниите през следващия регулаторен период. Всички топлофикации са длъжни да предприемат промени в горивния си микс, чиято реализация струва милиони, за да изпълнят изискванията на Европа за „позеленяване“ на производството на енергия. По думите им едновременната нужда от големи инвестиции за реализиране на зелени политики и нарастващата непрекъснато цена на въглеродните емисии правят производството на енергия от топлофикация все по-нерентабилно и съществува риск поддържането на предприятията скоро да стане напълно невъзможно.

Окончателните цени на топлинната енергия за сектор „Топлофикации“ за следващия регулаторен период от юни 2021 година до юни 2022 година ще бъдат утвърдени от КЕВР на закрито заседание, което ще се проведе на 1 юли.