Читалището в село Боснек отбеляза 95-годишнината от създаването си

Читалището в село Боснек отбеляза 95-годишнината от създаването си

С изложба на тема „Бабината ракла”  и представяне на стихосбирката на Йорданка Чакова „Ракла”, читалище „Трудолюбие” в село Боснек отбеляза 95-годишнината от основаването му. 

Гости бяха секретарят на читалище „Зуница” в община Радомир, Димитрина Георгиева, фолклористът Милчо Георгиев, възпитаничката на Националното училище „Любомир Пипков” Маргарита Зарева, Йорданка Чакова, чиито корени са от Боснек и други.

Председателят на читалището Роза Панкева,  поздрави присъстващите на тържеството по повод годишнината на читалището. „Радвам се, че успяхме да провокираме жителите на Боснек да извадят от раклите и сандъците не само бабините одежди, но и автентични за онова време предмети и покъщнина. Залата на читалището се оказа малка, за да побере всичко. Радвам се, че днес отбелязваме 95-годишнината от основаването на нашето читалище. С ваша помощ се надявам читалище „Трудолюбие” да просъществува още дължи години. Радвам се, че тук са младежите от детско-юношеската колоездачна група.  А сега имам щастието да ви представя народната певица Маргарита Зарева, която е тук да ни поздрави за празника. Тъй като това не е кръгла годишнина, не сме организирали официално честване, но всички прояви на нашето читалище ще бъдат посветени на тази годишнина”, заяви Роза Панкева.

Тя поясни, че читалището в село Боснек полага усилия да поддържа автентичните традиции на родния край и въобще културния живот на това красиво село в пернишка община. За съжаление гордостта на читалището – групата на боснешките баби, които са изпълнявали автентични песни, се е разпаднала, защото са починали някои от певиците. „Но читалището ни участва в представянето на традиционни обичаи и други прояви, организирани от Община Перник. Откликваме на покани  за участие в прояви и на други читалища. Стараем се, особено през лятната ваканция, да осмислим свободното време на децата, които прекарват ваканцията си в Боснек. Сега смятаме да организираме ден на таланта. Затова проучваме какви таланти имат нашите деца, за да могат да се изявят. Преди два дни при нас, в читалището, бяха ученици по проект за трансгранично сътрудничество и ги запознахме с особеностите на село Боснек, с традициите и обичаите му. През тази седмица те отново ще дойдат при нас.  Имаме и библиотека, но като че ли младото поколение предпочита повече интернета. Предоставяме възможност на децата да се събират в читалището и да играят шах. Който е изявил желание да дойде в читалището или да го използва за някакво проява, сме откликвали веднага. Това, което малко ме притеснява е, че сградата на читалището е много стара и има нужда от ремонт. Ние, със собствени усилия, се стремим да му придадем уютна обстановка, но се налага ремонт, за който се надявам Община Перник да осигури средства, за да бъде направен”, поясни Роза Панкева.

И, както повелява традицията, на празника имаше и софра. Всяка жителка на Боснек, която беше дошла, за да уважи празника на читалището, беще донесла някоя вкуснотия.