Започва Международния детско-юношески театрален фестивал „Арлекин”

Започва Международния детско-юношески театрален фестивал „Арлекин”

С огнено шоу и фойерверки ще започне седмото издание на Международния детско-юношески театрален фестивал „Арлекин“, който официално се открива на 9-ти юни от 20 часа на площад Кракра. Ефектният старт ще бъде даден с шоу – атракция с кончето Фриза, музикално-театрална постановка на Пламен Ганов и огнено шоу на театрална група „ТЕМП“ с режисьор Георги Врабчев. Театралният фестивал ще продължи до 12-ти юни, а на подготвените 7 сцени ще се изявят млади актьори от няколко театрални формации от страната. Организатор на проявата е Обединения детски комплекс с подкрепата на Общината.

За четири дни, от 9 до 12 юни, Перник ще се превърне в сцена, на която таланта си ще покажат над 600 младежи от 16 театрални състава. Те ще представят вълшебните си 22 спектакъла на 7 различни сцени в града- ДТ”Боян Дановски”, ОДК, сцената в Градския парк, Пергола пред ГУМ, Лятното кино, площад Кракра и Парка на предизвикателствата.

Публиката ще може да гледа театрални и куклени спектакли, мюзикъл, импровизационен театър, ще има уъркшоп, който е посветен на Валери Петров, уточни Ваня Михова- ръководител на ДЮТ „Мускетарите” при ОДК, по чиято идея се организира театралния фестивал.

В Парка на предизвикателствата ще бъдат разположени театралните работилници на гостите. Куклени представления за най-малките ще се играят на централния градски площад. Малките и по- големите зрители и техните родители ще могат да видят различни спектакли като „Госпожа Министершата“ на Бранислав Нушич, „Копче за сън“ на Валери Петров, кукленият театър „Трите прасенца“, мюзикълът „Денят на прошката“, „Ромео и Жулиета” и много други. Входът за всички спектакли е безплатен.

Домакин на фестивала е ДЮТ „Мускетарите”. Талантливите актьори и техния ръководител Ваня Михова са подготвили няколко представления за фестивала- „Трите прасенца”- куклен театър, „”Най- чудното чудо” по Стефан Цанев и „Мариам” от Лука Донинели, което ще се играе за първи път в България.