Възпитаничка на пернишката ГПЧЕ спечели финала на Международните младежки дебати в България

Възпитаничка на пернишката ГПЧЕ спечели финала на Международните младежки дебати в България

Възпитаничката на пернишката ГПЧЕ „Симеон Радев“ Катерина Костадинова спечели финала на Международните младежки дебати в България. Тя ще бъде една от двамата участници, които ще представят България на Международния финал в края на септември 2021 г. в Прага. Темата на дебатите тази година бе : „Трябва ли ваксината срещу COVID-19 да стане задължителна, когато това бъде възможно?“

Проектът за международни младежки дебати на немски език се финансира от Германия и се провежда в 12 европейски държави от Централна и Източна Европа. Дебатите се организират на училищен, регионален, национален кръг и завършват с международен финал.

Целта на проекта е да подтикне младите хора в Европа, изучаващи немски език на ниво В2/С1, към критично отношение по важни и актуални теми за училището и обществото, да подобри техните умения за аргументация и за свободно изразяване, да подпомогне изграждането на мислещи и толерантни към чуждото мнение личности.

Международни младежки дебати – национално състезание в Централна и Източна Европа е проект на Гьоте-институт, на Фондацията „Спомен, отговорност и бъдеще“, на Общополезната фондация Херти и на Централата за училищно дело в чужбина.