Регионални дружества с името на Свети Иван Рилски организират български Ел Камино

Регионални дружества с името на Свети Иван Рилски организират български Ел Камино

Регионални дружества, носещи името на Свети Иван Рилскиq ще маркират пътя на мощите на светеца. Инициативата е част от проявите за популяризиране на похода „Светият път“, или българския Ел Камино, коментира председателят на националния комитет „Св. Иван Рилски“ Христина Бързанова.

Първото регионално дружество е учредено в Перник. Иван Рилски е смятан за закрилник на миньорите и на града. Съвсем естествено е регионален комитет да бъде основан в града, в който Свети Иван Рилски се почита небесен покровител на града, заяви заместник-кметът на Перник Стефан Кръстев. „Пътят на мощите на закрилника на нашия народ е броеница от културни паметници, съществуващи или позагаснали огнища на духовност и святост. Защо заедно да не го превърнем в българския Eл Камино“, е позицията на зам.градоначалника Кръстев.

Идеята за създаване на български поклоннически маршрут е дошла след преминаване на Ел Камино. Доста българи вече го посещават, но не познават собствения ни много свят път, по който действително са преминали мощите на Свети Иван Рилски.

Тази година за трети път поклонници ще извървят разстоянието от Велико Търново до Рилския манастир. Проявата е посветена на 552-та годишнина от пренасянето на мощите на светеца от старопрестолната столица в Рилската Света обител през 1469 г. Походът започва на 1 юли и ще завърши на 31 юли. Най-големият поклоннически маршрут в България преминава през 59 населени места и околните им манастири. Светият път ще бъде обозначен със своя символ – дъбово листо, с вписан в него стилизиран православен кръст, защото се смята, че първото убежище на светеца е било хралупа на дъбово дърво.

Учредителите на първия регионален комитет в Перник вече се готвят за предстоящия поход. Тук той ще премине през селата Кладница, Боснек, Долна Диканя, Горна Диканя и Дрен. Перничани се чувстват особено свързани с Рилския светец. И днес, на 50 метра под земята, в Подземния минен музей е съхранен иконостас на Свети Иван Рилски. Според преданието, светецът се явил в съня на местен жител и му посочил място, на което да копае, за да намери черно злато. Така били открити въглищата. Години по-късно, когато рудникът работел, група миньори били затрупани при срутване на земен пласт. Тъкмо, когато губели надеждата за спасение, пред тях се появил белобрад старец в бели одежди и светилник в ръка и ги извел над земята. Човекът, който сънувал „черното злато“, казал: „Аз го познах. Това беше Свети Иван Рилски, който дойде да ни спаси“. Оттогава миньорите вярват, че светеца е техният небесен покровител. В някои от рудниците имало подземни параклиси, а над входа към галериите пишело „Бог на помощ“.

В централния пернишки храм, носещ името на светеца, се пази частица от мощите му, пренесени от Рилския манастир през 2009 г. Всяка година на 22 май перничани се покланят пред нея. Хората благодарят на Господ и на Свети Иван Рилски, че на тази дата преди 9 години нямаше нито една жертва, когато Перник беше разлюлян от земетресение със сила 5,8 по скалата на Рихтер.