Здравният министър освободи Съвета на директорите в болница „Лозенец“

Здравният министър освободи Съвета на директорите в болница „Лозенец“

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освобождава съвета на директорите на болница „Лозенец“ заради нарушения. Това стана известно на брифинг в Министерския съвет.

Министърът обяви, че проверки са установили нарушения, свързани с източване на здравната каса и неправомерни трансплантации на бъбрек. Проверките в болницата ще продължат, каза Кацаров.

„В болница „Лозенец“ е извършена проверка януари месец след журналистическо разследване. Резултатите показват, че болницата за ноември е отчела над 60 пациенти като лекувани там, които всъщност не са лекувани. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, които неправомерно е взела, обяснявайки взимането им с техническа грешка“, обясни Кацаров.

Здравният министър е поканил директора на среща, но по думите му е получил неприемливи обяснения.

„Това са случаи, които ежедневно са регистрирани в електронната система на Здравната каса… Това е, което на жаргон се нарича, източване на Здравната каса. За мен това е абсолютно недопустимо, особено за тази болница, която беше една от най-подпомаганите в страната“, заяви Кацаров.

В тази връзка здравният министър е поискал справка за финансовото състояние на лечебното заведение. „Лозенец“ е завършила 2020 г. със загуба от над 21 млн. лв.

„Броят на заетите легла през цялата година е бил 23%. Тоест от 10 легла средно 8 са били свободни. Всяко едно от тия неща е достатъчно основание за предприемане на административни мерки. НЗОК е сезирала и прокуратурата, тъй като е имало и подправени подписи“, поясни здравният министър.

Той разкри, че в периода от 2019 г. до 2021 г. са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек.

Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова.

„Всички рецепиенти са чичовци или лели на донорите от Израел, Япония, Германия Оман и други. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си. Знаете, че законът не позволява донорска ситуация, освен ако няма пряка родствена връзка между донора и рецепиента. Агенция „Медицински надзор“ е извършила проверки и е получавала информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности, но не е последвала абсолютно никаква реакция“, добави Кацаров.

Извършена е и трансплантация през април от трупен донор.

„При обявяването на ситуацията се прави анализ на генотипа на донора и на базата на него от листата на чакащите по автоматична процедура се прави присявка от листата на чакащите. На база на тази присявка се посочва първия от тях, на когото да бъде направена трансплантацията. Това нещо е направено от „Медицински надзор“. В списъка има трима души. Първият е трябвало да бъде трансплантиран с въпросния донор във ВМА. Вместо това, след телефонно обаждане, е трансплантиран четвъртият в листата. Статусът му на спешност е обявен на следващия ден. Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация“, разкри Кацаров.

След всички тези разкрития за злоупотреби, Кацаров е взел решение да освободи ръководството на болница „Лозенец“ от 3.06.2021 г.

„Ще проверим и други болници за подобни неща. Имаме достатъчно основание да смятаме, че това не е единствения случай, в който са отчитани неизвършени дейности. Ще се действа по същия начин навсякъде“, закани се д-р Кацаров. На брифинга стана ясно още, че днес ще бъде взето окончателно решение по случая с Александровска болница.

На въпрос- очакваме ли се следваща вълна на COVID-19 през есента, Кацаров заяви:

„Единственият начин да избегнем нова вълна е ваксинацията. Всички сме свидетели, че нито маските, нито дистанцията помагат изцяло. Експертите подозират, че е възможно да има нов пик, ако се забави процесът на ваксинация. Лятото е удобно време да се свърши тази работа. Опитваме се да проведем информационна кампания и нека всеки сам да прецени какво да прави. Нека не говорим за фантасмагориите за чипиране и да се облегнем на фактите. Пациентите не искат да се ваксинират, защото има странични ефекти. Ако видят обаче страничните ефекти в листовката на едно лекарство за кръвно, ще разберат, че те всъщност са повече“.

Здравният министър не се зае със задачата да прогнозира кога ще изградим колективен имунитет у нас. Той сподели, че се планира страната да дари ваксини на AstraZeneca на съседни държави.

„Никой не е починал у нас вследствие на ваксинирането. Има около 10-15 случая на тромбози, които са проверени, но не е открита причинно-следствена връзка с ваксинацията“, добави д-р Кацаров.

Министърът на здравеопазването коментира и поискания от него анализ за големия брой починали с коронавирус у нас.

„Възложил съм тази задача на Националния център по обществено здраве и анализи. Подробно съм посочил какво искам да се изследва и съм дал срок от месец. Не търся персонална отговорност. За мен е важно да се направят изводите и да се изведат поуките. Целта е при следваща вълна да не станем пак първи по смъртност и да не се чудим защо е така“,  каза той.