Посланикът на Република Полша в България откри барелеф на патрона на ТПГ”М. Кюри“ в Перник

Посланикът на Република Полша в България откри барелеф на патрона на ТПГ”М. Кюри“ в Перник

Барелеф на Мария Кюри беше открит от извънредния и пълномощен посланик на Република Полша в България Мачей Шимански в  ТПГ”Мария Кюри”, в кв. „Изток“ в Перник. Гости на събитието бяха още: зам.-кметът на Община Перник Стефан Кръстев, Десислава Стоянова – кмет на кметство „Изток“ и Анджей Мойковски – първи съветник в посолството на Полша, който изпълнява длъжността директор на Полския институт в София, Пантелей Янков- художник и автор на барелефа на Мария Кюри .

Директорът на ТПГ”Мария Кюри инж. Цветелина Миланова поздрави присъстващите с думите: „Гимназия „Мария Кюри” е училище, имащо привилегията да бъде непрекъснато променящо се, стъпило здраво на традициите, но и променящо се. Това е училище, което има минало, настояще и бъдеще. Научила, че пътят напред не е нито бърз, нито лесен Мария Кюри принадлежи към група изключителни жени, чиято световна слава и признание са факт почти век. Нашето училище с гордост носи името на Мария Кюри от 1996 г. От името на учителския колектив, на учениците и от мое име благодаря на Полския институт и посолството на Република Полша за дарените средства за изработването на барелефа на Мария Кюри, както и на неговия автор г-н Янков“.

„Вече половин век колективът на ТПГ „Мария Кюри“ се държи на висотата на своя патрон и училището продължава да бъде значимо за нашия град“, каза зам.-кметът на Община Перник Стефан Кръстев. Той добави, че училището продължава да бъде в крак с времето и да предлага нови, иновативни специалности и добра материална база на децата на Перник. Кръстев припомни, че българо-полските дипломатически отношения имат над 100- годишна история, но датират от много повече време. „Свидетелство за това е, че Полският културен институт у нас е един от най-старите в света“, каза още той. Зам.-кметът подчерта, че принос към това имат и отношенията между Перник и побратимения ни град Люблин.  

Кметът на кметство „Изток“ Десислава Стоянова пожела на колектива на училището нови успехи и им пожела учебното заведение да се развива все повече занапред. „Продължавайте смело напред в постигането на нови успехи. Бедете все така всеотдайни и грижовни към своите ученици”, заяви Десислава Стоянова.

„Вашите ученици могат да се гордеят със своята гимназия и това, че училището се управлява от хора, които имат визия за бъдещето. Барелефът, който ще краси гимназията, е ценен жест към паметта на изтъкнатата полска учена, икона на полските научни постижения и към нашата страна“, каза посланикът на Полша Мачей Шимански. Той поздрави колективът на гимназията д 51-годишнината от създаването на училището и добави, че благодарение на общите усилия днес можем да отдадем почит на тази икона на науката. 

Привилегията да открият официално барелефа на Мария Кюри имаха директорът на гимназията и посланикът на Република Полша.

След откриването, гостите на тържеството разгледаха с интерес съвременно оборудваните кабинети на гимназията и библиотеката.