Перничани се преклониха пред саможертвата на Христо Ботев

Перничани се преклониха пред саможертвата на Христо Ботев

Перник се поклони пред подвига на Христо Ботев и на падналите в борбите за свободата и независимостта на България. С  красотата на своя съдържателен живот, с величието на героичната си смърт, със силата на революционните си идеи, с обаянието на неувяхващата си поезия и публицистика, Христо Ботев е в сърцето на всеки българин.

Под звуците на Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов беше отдадена почит пред бюст паметника на поета-революционер пред  професионална гимназия по енергетика и минна промишленост. Слово за живото и делото на Христо Ботев произнеса директорът на гимназията Соня Милкова.

  Венци и цветя поднесоха кметът на община Перник Станислав Владимиров, областният управител д-р Симеон Василев, председателят на Общинския съвет в Перник Димитър Колев, кметове на кметства, представители на: ПП ГЕРБ –СДС, БСП,  Демократична България, ПП АБВ, ДБГ, ВМРО, Патриотично обединение, Гергьовден, представители на гимназия „Симеон Радев“, ПГ по икономика,  кметове на кметства в община Перник, представители на различни сдружения.

. На почетен караул пред паметника на Ботев застанаха представители на дружество „Традиция“ облечени в четнически униформи.

Точно в 12,00ч. бяха включени и сирените в града. Всички запазиха минута мълчание в израз на признателност и почит към делото на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на България.

Не малко перничаните спряха, за да отдадат почит на поета-революционер Христо Ботев.