Детските градини в Перник грейват с приказни герои

Детските градини в Перник грейват с приказни герои

15 сцени от български народни приказки ще бъдат изрисувани в детските градини на територията на Община Перник. Инициативата, която е посветена на Международния ден на детето бе подета от перничанина Иво Райков, талантливия художник Кирил Богданов и подкрепена от Община Перник. Богданов вече започна работа в ДГ №12 „Радост“ в кв. „Църква“. Там ще бъде изобразена част от приказката „Болен здрав носи“. В останалите детски градини децата ще се радват на „Тримата братя и златната ябълка“, „Неволята“, „Косе Босе“,“Сливи за смет“, “Лисицата и таралежът“ и други.

„Все по малко деца познават българските народни приказки и нашите традиции. Подехме тази инициатива, за да припомним прекрасните български приказки и да зарадваме децата по случай техния празник“, каза Иво Райков. Той благодари на Община Перник, че толкова бързо е откликнала на инициативата му с Кирил Богданов.

Богданов от своя страна обясни, че е предизвикателство да избереш 15 приказки, които да изобразиш, защото българският фолклор изобилства от прекрасни и поучителни истории. Той добави, че до празника на детето напълно готови ще бъдат рисунките на поне 3 детски градини, а работата ще продължи и след това.