“Горичка в количка” продължава срещите на лесовъди с ученици в Кюстендил

“Горичка в количка” продължава срещите на лесовъди с ученици в Кюстендил

 Мобилният фургон „Горичка в количка”, оборудван с десетки игри, образователни материали за горите и инструменти за залесяване, гостува на  10 май и на децата от Основно училище „Христо Ботев” в с. Невестино. С учениците от началните класове се срещнаха горски педагози от териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие в Кюстендилска област. В групата бяха директорът на „ДГС Невестино” инж. Кирил Иванов и неговият заместник инж. Николай Никифоров, инж. Елена Колева, инж. Емилия Иванова от „ДЛС Осогово” и грижещият се за фургона горски инспектор Стоил Стоилов.

  Чрез забавни игри и беседи горските експерти запознаха децата с промените в климата, с работата на лесовъдите в грижа за горите, както и с различните видове горски дървета и животни. Снимките и усмивките по лицата на малчуганите и лесовъдите сами говорят за невероятната емоция от срещата.

 Красиво изрисуваният пътуващ павилион, който е най-голямата атракция в образователната кампания „Гората и климатичните промени“, вече обиколи десетки училища в областите Благоевград, Кюстендил и София град. Кампанията е съвместна инициатива на Сдружение „Горичка“ на известната ни тенисистка Магдалена Малеева и Съюза на лесовъдите в България. Насочена е към учениците от първи до четвърти клас, а целта е те да бъдат приобщени към каузата и усилията на лесовъдите за опазване на горите и адаптирането им към климатичните промени.