Реставрират стенописите в Дивотинския манастир

Реставрират стенописите в Дивотинския манастир

В момента се реставрират стенописите на църквата в Дивотинския манастир. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в социалната мрежа. Заедно със зам.-кмета по строителството инж. Ангел Джоргов са посетили обителта.

Средствата – 2,4 млн. лв., за ремонта на пътищата към двата манастира и за възстановяване на стенописите са отпуснати от Министерски съвет на Столична община.

Пътят до Клисурския и Дивотинския манастир бяха доста стари и трудно се минаваше, което на практика ограничаваше достъпа до храмовете. „Благодаря на отец Йоаким и отец Доситей за гостоприемството и споделените истории“, написа в социалната мрежа столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Припомняме, че Манастирът е основан през 10 век. След завземането на София от турците през 1382 година манастирът е разрушен, като от тогава до днес са останали само малки дървени части от иконостаса и три стенописни икони.

Манастирът е възобновен през 1875 година и сред местните хора става известен и като „Царския манастир“, заради честите посещения на цар Фердинанд.

Църквата и манастирските сгради в сегашния им вид са били построени през 1902 година, след като три пъти са били опожарявани по време на османското владичество.

Дивотинският манастир се състои от стария храм „Света Троица“, новия храм „Свети седемдесет апостоли“, жилищни и стопански сгради.

Черквата, с размери 16 х 8 m, е еднокорабна, едноапсидна, с две конхи и един купол, разположен върху висок барабан. В нея се е съхранявала икона на Св. Богородица, смятана за чудотворна, която е била открадната е преди няколко години.