Дрон с книги ще лети над Перник на 24-ти май

Дрон с книги ще лети над Перник на 24-ти май

Три книги ще летят над Перник в Деня на българската писменост. Оригиналната идея принадлежи на младия перничанин Димитър Рангелов, студент в Нидерландия. С реализирането на проекта са се ангажирали община Перник, ръководството на УНИБИТ и Обединеното Дрон общество.

Дронът „библиотекар“ ще носи три книги, предоставени съответно от УНИБИТ, от Община Перник и от Обединеното Дрон общество. Те ще излетят от Двореца на културата, ще прелетят над ларгото и ще бъдат посрещнати пред общината от кмета на града Станислав Владимиров.

Заглавията на две от книгите тепърва ще се уточнят, а тази от община Перник е посветена на местния средновековен владетел Кракра Пернишки. Тази демонстрация цели да се покаже на хората, че подобна възможност е реалност, а не фантастика. А в перспектива може да се помисли дали не може да стане практика в сегашните условия на ограничения заради пандемията при доставка на книги в отдалечените селски читалища, споделят от общинската управа.

Популяризирането на новите технологии винаги е било приоритет на УНИБИТ. Затова съвместно с асоциация „Обединено Дрон общество“ той организира едно нестандартно и иновативно събитие по повод 24 май. Книгите и дроновете събраха преподаватели, специалисти, студенти и деца. Бяха организирани уроци по управление на дрон, състезания за деца, включващи разнообразни маршрути, и демонстрации на иновации в сектора на информационните технологии.

Малчуганите се забавляваха и с детски приказки, четени от докторанти и студенти на УНИБИТ. За всички имаше много игри и награди.