Днес е 6 май – празнуваме Гергьовден и Деня на храбростта!

Днес е 6 май – празнуваме Гергьовден и Деня на храбростта!

На 6 май се чества Свети Георги Победоносец – Гергьовден. Денят е обявен за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Освен това се чества се и като главен празник на овчаря.

В българския народен календар Гергьовден е един от най-честваните български празници и най-големия пролетен празник.

Гергьовден се празнува в чест на Св. Георги, традиционно смятан като повелител на пролетната влага и плодородието (отключва изворите и влагата, побеждавайки ламята; обхожда и наглежда полята и посевите), покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата. В нощта срещу празника, преди да пропеят петлите, хората отиват на някоя ливада или поляна, където се търкалят в утринната роса, защото народното вярване твърди, че по това време на годината всичко е „повито с блага роса“.

Повсеместно е вярването, че дъждът на Гергьовден, (както и този на Спасовден) е особено плодоносен – „Всяка капка носи жълтица“.

Разпространен е обичаят на Гергьовден да се правят люлки. Те се връзват на високо разлистено дърво и момците люлеят момите, като това е съпроводено с песни и диалози, имащи скрита брачно-сексуална насоченост

Днес празнуват: Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Глория, Ганчо, Гено, Генчо, Генади, Гошо, Генка, Галина, Галя, Генко, Геновева, Габрил, Габрина, Габриела, Габриел.

Екипът на Днес и утре честити празника на именниците и им пожелава здраве, щастие и много сбъднати мечти!