Президентът Радев обяви, че предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 11 юли

Президентът Радев обяви, че предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 11 юли

Президентът Румен Радев обяви, че следващата седмица ще разпусне с указ 45-ото Народно събрание. Той посочи, че се очаква предсрочните парламентарни избори да се проведат на 11 юли.

„Ако и след този вот стигнем до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза”, посочи държавният глава.

Президентът уточни, че съставянето на служебен кабинет изисква в него да бъдат привлечени уважавани експерти, които да са обединени от целта за провеждане на честни избори и управление на страната в трудни времена.

„Имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата, част от които изпълниха успешно мисията си в предишното назначено от мен служебно правителство”, каза Радев.

Той призова всички партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят поведението си и да потърсят единодействие в името на страната.

„Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля. Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса”, каза той.

Решението на президента е новата Централна избирателна комисия да започне работа с разпускането на Народното събрание. Днес Радев ще проведе консултации с партиите, за да научи кандидатите им за членове в комисията. На 7-и май те ще бъдат изслушани, а на 11-и май се очаква да бъде издаден указ за назначаването на нова ЦИК.