Перник беше домакин на третото издание на Международния турнир по художествена гимнастика „Кракра къп“

Перник беше домакин на третото издание на Международния турнир по художествена гимнастика „Кракра къп“

560 участнички от 15 клуба от цялата страна и Гърция взеха участие в третия международен турнир по художествена гимнастика „Кракра къп“, който се проведе в празничните дни в Перник. Домакин на турнира бе СКХГ “Виктория“ с председател Виктория Велинова. Турнирът  се проведе със съдействието на община Перник и спонсори на клуба. В първия състезателен ден участваха най-малките гимнастички, ансамбли от всички възрастови групи и девойки младша възраст. Освен традиционните купи и медали, организаторите бяха подготвили и 15 специални награди – мис „Елегантност“, мис „Танцувалност“.  Пернишките грации грабнаха мис „Кракра къп“ – Сияна Борисова, мис „Най-перспективна“ за Маги Топалова, „Мини мис“, който бе връчен на Бориса Велинова и др.

На официалното откриване на третия Международен турнир „Кракра къп“ присъстваха секретарят на Община Перник Мартин Жлябинков и Десислава Стойова – главен експерт по спорта, които връчиха медалите на класиралите се гимнастички във възрастова група жени, категории А и В. Мартин Жлябинков заяви, че в лицето на кмета Станислав Владимиров, СКХГ „Виктория“ има пълната подкрепа за развитието на този спорт на територията на община Перник.

Легендата на художествената гимнастика, 81-годишната Райна Афионлиева връчи приз, учреден на нейно име. Призът, който се дава за постижения в художествената гимнастика на жени, категория А, бе връчен на Рейчъл Стоянов от круб „Левски“. Райна Афионлиева сподели, че се гордее, че е била част от спортните върхове на художествената гимнастика в България и пожела на треньорките и гимнастичките от СКХГ “Виктория“-Перник да надминат нейните успехи. „Вие перничанки можете да надминете и Варна, и Пловдив, можете да биете и всички софийски отбори“, каза тя в емоционалното си обръщение към треньорката на пернишките грации и нейна възпитаничка Виктория Велинова.

„Доволна съм от провеждането на турнира. Жалко само , че децата не могат да играят на пълна зала, за да бъде атмосферата на още по-добро ниво. Много съм доволна, не само заради класирането, а и заради самата визия на моите възпитанички“, сподели организаторът на МТ “Кракра къп“ и председател на СКХГ „Виктория“-Виктория Велинова.