Народното събрание гласува въвеждането на изцяло машинно гласуване

Народното събрание гласува въвеждането на изцяло машинно гласуване

Народното събрание подкрепи въвеждането на изцяло машинно гласуване в избирателни секции в страната с над 300 души. Гласуването с хартиена бюлетина ще се допуска само по изключение. Това решиха окончателно депутатите с гласуваните на второ четене промени в Изборния кодекс.

Близо 14 часа продължи заседанието на парламента за приемането на промените в Изборния кодекс. Гласуването на текстовете премина в препирни, скандали и обвинения в договорки.

Последните няколко часа спорът беше около въпроса – трябва или не трябва да има мажоритарен вот. От ГЕРБ поискаха мажоритарно да се гласува още на следващите парламентарни избори, без значение дали са редовни, или предсрочни. От „Има такъв народ” им отговориха, че това няма как да се случи, защото няма и национално преброяване.

След няколко часа спорове депутатите приеха пропорционалната избирателна система, която действа в момента, да се запази до следващите редовни парламентарни избори. Какво следва обаче, не стана ясно. Ще трябва да го реши или това НС, или следващото.

Депутатите подкрепиха въвеждането на изцяло машинно гласуване в избирателните секции с над 300 души. Гласуването с хартиена бюлетина ще се допуска само по изключение. Прието беше и предложението машинното гласуване да бъде регламентирано и за секциите извън страната с над 300 избиратели, предаде БТА.

Парламентът гласува да има един многомандатен изборен район извън страната.

Депутатите отхвърлиха на второ четене първото експериментално дистанционно електронно гласуване да се проведе на изборите за президент и вицепрезидент тази година.

Депутатите отхвърлиха и възможността за гласуване по пощата и намалиха броя на членовете на ЦИК

Ще има видеонаблюдение при броенето на бюлетините и намален състав на членовете на ЦИК.

Парламентът гласува и да има един многомандатен изборен район извън страната