Регионален исторически музей- Пазарджик гостува с изложба в Брезник

Регионален исторически музей- Пазарджик гостува с изложба в Брезник

   Общинският исторически музей в Брезник  представя  изложбата “Ела се вие, превива” (родопска сватба), на Регионален исторически музей- Пазарджик.

Богата, пъстра и песенна  е  изложбата, подредена  от специалистите  от Пазарджшкия исторически музей- дългогодишният  етнолог Вася Гергинова и  Мария Зангерова. С над 240 оригинални вещи  от фонда на  РИМ- Пазарджик те пресъздават атмосферата на най-важното събитие в човешкия жизнен цикъл – създаването на семейство и бъдещо потомство. Експозицията   впечатлява с богатството, разнообразието и красотата си и ни връща в света на отминалото време на населението в част от Западните Родопи, които обхващат районите около градовете Велинград, Ракитово, Костандово, Пещера, Брацигово, Сърница и Батак.

Богатата сватбена обредност на родопското население, което е с християнско и мюсюлманско вероизповедание следва структурата на общобългарската сватба и съдържа: годежът като първа стъпка към събирането на младите; приготовленията в седмицата преди сватбата; обичаите и обредите в дома на булката и посрещането й в къщата на младоженеца; първата брачна нощ, последвана от пъстро /шарено хоро/ и “блага ракия; обредното въвеждане в домакинския труд на новото семейство. Интересни моменти в изложбата са непоказаните досега обичаи, практикувани от мюсюлманското население: “писване на никях” – даване на съгласие пред ходжата и свидетели; “къносване” на булката вечерта преди сватбата; “тельосване на гелината”. Уникалността на представената родопска сватба е в нейните конкретни прояви, изразени в специфични обреди и обичаи, някои от които са съхранени до наши дни, в хубостта и многообразието на тъканите и плетивата, в които се оглежда красотата на Родопа планина.

   Изложбата „ Ела се вие, превива” (родопска сватба), ще зарадва брезничани и гостите  на града в навечерието на един от най-светлите християнски празници – Великден.

 Изложбата ще бъде открита днес- 29 април , 11.00ч. в изложбената зала на ОИМ-Брезник – „Военен клуб”.

Жителите и гостите на Брезник ще могат да се радват на родопската красота и  в  следващите два месеца –май- юни.