Проф. Любомир Халачев за уволнения преподавател от УНСС: Нападение срещу академичната автономия

Проф. Любомир Халачев за уволнения преподавател от УНСС: Нападение срещу академичната автономия

Проблемът със свободата на словото в България е изключително тежък. И пример за това е уволненият преподавател от УНСС доц. Мартин Осиковски заради негови твърдения за политическа агитация в учебното заведение. Това заяви пред медиите проф. Любомир Халачев, бивш ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и член на ИБ на ПП АБВ. Той определи случая като изключително силно нападение срещу академичната автономия.

Случаят нашумя, след като На 2 април, точно преди изборите за парламент, премиерът, лидер на ГЕРБ и тогава кандидат за депутат Бойко Борисов, отиде в УНСС, срещна се с ректора и публикува снимки в профила си във Фейсбук.

„Висшите учебни заведения в България са единствените места, в които има такъв тип автономия.Те са независими. Би трябвало да използват тази независимост, зада могат да образоват своите студенти на политическа независимост, коректност, търпимост, желание на общуване по друг начин в условията на една демократична държава“, посочи проф. Халачев.

Той коментира, че ако продължава това отношение към работата на университетите, след време ще се радваме на 112-ото място, на което сме сега, по свобода на словото.