Европроект събира ученици от Перник и Чехия
hdr

Европроект събира ученици от Перник и Чехия

Проектът „Толерантност и сътрудничество между нациите“  e петият проект по програма „Еразъм +“,  който  Професионалната гимназия по облекло и туризъм „Св.Иван Рилски“ – гр.Перник изпълнява с партньори от гр. Иванчице, Чехия. Основната цел  на проекта е да се задълбочи сътрудничеството и толерантността сред младото поколение от различни нации. Ученици от 14 до 18-годишна възраст  от България и Чехия ще обменят знания и умения, ще споделят  интереси ,  занимания и съвместно ще творят и ще се забавляват. 

Дейностите по проекта са разнообразни и интересни, реализират се  и  в електронна среда при голяма активност от страна на учениците.  В проведения  конкурс  за написване на есе на тема „ Толерантност“  участваха 12 ученици от България и 14 ученици от Чехия.    Жури от преподаватели  класира най-добрите   четири есета, а след това  учениците  сами чрез онлайн гласуване извършиха класирането от първо до трето място. Спечелилите ще участват в предвидените мобилности по проекта през месец юни  –  пътуване  до Прага и гр.Иванчице  в Чехия и до София и Перник.

Творчество и оригиналност  проявиха  учениците от ПГОТ ‚ Свети Иван Рилски“, които   написаха стихотворение, озаглавено „Приятелството“. То ще бъде част от плануваната  съвместна работа за написване на химн на проекта и музика към него.

За предстоящите  срещи пернишките  ученици   проучиха традиционни  чешки ястия  и изготвиха меню, с  което ще изненадат  своите гости.

Във връзка с великденските празници  и тази година гимназията  ще  участва с многобройни инициативи –  презентации, есета за толерантност между нациите, приготвяне на традиционни ястия, проучване на интересни факти за България и Чехия и други. Всички инициативи  по проекта могат да се видят на сайта на гимназията : www. pgotpernik.com