Община Трън започна изграждането на подпорните стени, които бяха отнесени при наводнението през януари

Община Трън започна изграждането на подпорните стени, които бяха отнесени при наводнението през януари

Община Трън започна изграждането на подпорните стени, с отпуснатите средства от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Това информира кметът на общината Цветислава Цветкова.

„За сега все още не сме започнали ремонта на моста в кв. „Мурговица”, защото то е сложно съоръжение и трябва още време. В момента се извършват геодизечиски измервания, пък и нивото на река Ерма все още е твърде високо, заради падналите дъждове и топенето на снеговете в района на Сърбия. Започнахме изграждането на  подпорните стени, защото те са извън речното корито. Те се намират в района близо до сградата на Енергото, близо до пътя за „Мурговица”. Стартирахме вече обществените поръчки за дейностите, които сме заложили по капиталовото строителство за тази година, за да успеем навреме да стартираме ремонтните дейности. Добрата новина е, че назначихме 17 човека по проекта за асистентска подкрепа. Все още нямаме готовност да кандидатстваме по проекта за патронажната грижа, където са обхванати и хората с телкови решения. Проблемът е, че не сме събрали достатъчно бенефициенти по този проект. Ние успяхме да обхванем хората по другите проекти, а при нас нямаме толкова нуждаещи се. Така че е много вероятно да не можем да кандидатстваме по проекта за асистентска грижа. Почти сме приключили с проекта за укрепването на свалачището на пътя за село Банкя. Остава ни само приемателната комисия да мине, за да може да приключим окончателно всички довършителни работи. При положение, че получихме средства за изграждането на новия водопровод за Трън, който ще преминава вече по сервитута на пътя от село Банкя отстрани, се надявам повече да нямаме проблеми със свлачището на пътя за Банкя, което се активизираше заради множеството аварии по амортизирания водопровод”, поясни Цветкова.

Според нея, за сега няма болни учители както в детската градина, така също и в училището. Децата са тръгнали на училище и занятията вървят нормално. Само учениците от 6-ти и 11-ти клас за сега на ходят на училище, защото са по две паралелки и са на ротация.