Наблюдава се лек спад на заболелите от COVID 19 в региона, твърди директорът на РЗИ- Перник

Наблюдава се лек спад на заболелите от COVID 19 в региона, твърди директорът на РЗИ- Перник

Като цяло тенденцията в областта е заболелите от коронавирус да намаляват. Това информира директорът на Регионалната здравна инспекция в Перник д-р Александър Златанов.

„Непрекъснато наблюдавам ситуацията в региона. Вече дневно имаме по двадесетина болни с коронавирус, което в сравнение с преди десетина дни е поне 2 пъти по-малко. Въпреки всичко, още е рано да се радваме и да не бъдем предпазливи, особено по-възрастните хора, които са най-уязвими и при които болестта протича с усложнения. Но съм доволен, че отслабна натискът върху двете ни болници, които основно поемат заболелите от ковид. В Белодробната болница също е по-спокойно в момента и има свободни легла, а разполагат и д достатъчни количества ремдисивир, така че съм спокоен, че имат всичко необходимо. Добре е, че и имунизационният процес върви нормално. Вече имаме над 11% имунизирани, което е  добро постижение за страната. В момента разполагаме с всички ваксини. Кабинетите вървят нормално и което е много важно- вече започнаха по-активно да имунизират и личните лекари, на които също сме раздали ваксини. Общо взето доста прилично се справяме с пандемията в областта”, поясни д-р Златанов.

На въпроса- ще има ли забавяне с отпускането на допълнителните по 1000 лева за медиците, които работят на първа линия, д-р Златанов поясни: „Няма да има проблем с плащането на тези пари. Те са подсигурени. Там, където са готови с документацията и вече са я изпратили, смятам, че ще им бъдат изплатени дължимите средства веднага. Хората трябва да са сигурни в това и да работят спокойно”.

На въпроса- очаква ли се, според него, да бъде удължена епидемичната  епидемичната , д-р Златанов поясни: „Моето предположение, че, ако бъде удължена, то ще е за кратко- около десетина дни, за да затвърдим тенденцията на намаляване на заболеваемостта, което е нормално. Рязкото отслабване на противоепидемичните мерки е рисковано за сега. Малко застраховане, срещу пандемията ще ни е от полза. Ние самите трябва да сме предпазливи още малко. Надявам се, че със затоплянето на времето и увеличаването на процента на ваксинираните, ще успеем да преодолеем тази пандемия и да ограничим напълно разпространението й. Аз се радвам, че в нашата област постигнахме стиковка между  здравните заведения и сме в непрекъсната комуникация, така че при евентуална необходимост да се реагира моментално и да не допуснем изненади”, обобщи обстановката в областта директорът на РЗИ.