Разкрита е високотехнологична наркооранжерия в сградата на бившия завод „Кристал“ в Перник

Разкрита е високотехнологична наркооранжерия в сградата на бившия завод „Кристал“ в Перник

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Перник се води разследване по образувано досъдебно производство за незаконно държане на наркотични вещества.

Вчера, 15.04.2021 г., около 18,00 ч., след постъпила оперативна информация, е извършен оглед на територията на бившия стъкларски завод „Кристал“ в Перник. На първия етаж на сградата е открита добре оборудвана оранжерия за отглеждане на растения от рода на конопа. На площ от около 200 кв.м били разположени 1026 саксии с растения в различен стадий на развитие.

Подробности по операцията дадоха на специална пресконференция директорът на Областната дирекция на МВР в Перник старши комисар Димитър Попов и окръжният прокурор на Окръжна прокуратура Галина Антова. Шефът на ОД на МВР съобщи, че на 15 април, около 19 часа, е проведена специализираната полицейска операция. Благодарение на професионализма на служителите на Областна прокуратура са били задържани две лица, отглеждащи наркотичното растение в специално пригодените помещения. района на бившия завод „Кристал“. Преди да даде повече светлина по случая, Окръжният прокурор на Перник Галина Антова благодари за високия професонализъм на служителите на Областната дирекция на МВР , на колегите им от Първо районна управление  за изключително добрата работа, които са довели и до добрия краен резултат. Под ръководството на Окръжна прокуратура е започнато досъдебно производство по чл. 354а ал.1 от Наказателния кодекс, което визира изградено съоръжение за производство на високо рискови наркотични вещества, в случая марихуана.

На място е открита високотехнологична лаборатория за производство на марихуана поясни Галина Антова. Искам да споделя, че като прокурор с над 20-годишна практика подобно нещо съм виждала само на филми, сподели още тя. Касае са високотехнологично оборудване с  всичко необходимо за отглеждане на марихуана –торове, препарати за растителна защита, системи за капково напояване, системи за измерване на температурата и влажност във всяко едно растение. При акцията са установени над 1000 растения, отглеждани в специални контейнери. Разположени са били в три големи помещения, които са били снабдени с всичко необходимо – климатици, охлаждащи системи, въздухопроводи, рефлекторни лампи. Лабораторията е била снабдена и  със собствен дизелов генератор за получаване на ел.енергия. Освен помещенията за отглеждане на въпросния растителен вид, са открити и други помощни помещения, в които са съхранявани резервни ии други части и вси4чко необходимо за поддръжката на лабораторията.  дадоха подробности за разкрита лаборатория за отглеждане на наркотични вещества. Предстои да се уточнят точно килограмите на намерените над 1000 растения, съдържанието на наркотичното вещество в тях. В момента текат процесуално-следствени действия, заяви окръжният прокурор и уточни още, че в случая не става дума за собственост на помещенията, а за отдаване под наем.  

По данни на държавното обвинение, срещу откритите и задържани на място  две лица се води наказателно производство в Софийски градски съд за отглеждане на растения от рода на конопа и държане на наркотични вещества с цел разпространение.